Kilis Vakfı .

Nejat Taşkın İle Kilis Üzerine

Kategori: Kilis Vakfı Yönetim KuruluEklenme Tarihi: Mar 20th, 2012Ekleyen:

İstanbul Kilis Vakfında Genel Sekreter olarak görev yapan hemşehrimiz Nejat Taşkın’ı editörümüz, İstanbul Kilis Vakfı Erkek Öğrenci Yurdu’nda ziyaret edip çok özel bir ropörtaj yaptı. İşte o ropörtajın ayrıntıları

Nejat Bey, sizi Kilisliler çok iyi tanır ve sever ancak yinede bilmeyenler için bize biraz hayatınızdan bahseder misiniz?

Efendim ben 1 Nisan 1931 Kilis doğumluyum. Kilis benim için duygularımın, heyecanlarınım bir meselesi olmuştur. Kilis Şehit Sakıp Okulu’nu bitirdim. O da bitince Kilis’te tek ortaokul olduğu için, Gaziantep’e göç ettik ordan zanaat lisesine gittim orada ilk yılımda çok başarılı olunca Diyarbakır’a erkek sanat endüstrisine yatılı olarak çağrıldım ve oraya gittim. Ve orada da her yıl iftihar aldım ve bitince Erzurum’a öğretmen olarak atandım ama yaşım küçük olduğu için gitmedim ve Ankara’ya Etibank’a girdim. Etibank’ta bir yıl görev yaptıktan sonra  astsubay sınavına girip orduya girdim. Bu şerefli görevden 1974 yılında emekli oldum.

Peki emekli olunca ne yaptınız?

Bu dönemden sonra çalışma hayatına atılıp gazetecilik yaptım. Kent gazetesi kurulduğundan beri hiç atlamadan her gün köşe yazısı yazdım.  1985 yılında Mehmet Zelzele Bey  ile tanışıp onunla çalışmaya başladım. O dönemde Kilis Vakfı kuruldu. Bende orada görev aldım. İlk başta Necati Çakırla çalıştım ardından da vakıf başkanı Yaşar Aktürk Bey oldu ve bugünlere geldik.

Kilis Vakfı dediniz, bize Kilis Vakfı’nın kuruluşundan bahseder misiniz?

1993 yılında lalelide Kilis kültür derneği kuruldu, hemen ardından dernekte görevli hemşerimiz necati çakır ve arkadaşları Kilis Vakfı’nı kurdular. Vakıf’ın başkanlığına 1998 yılında sayın yaşar aktürk bey seçildi ve o yıldan bu yana sayın aktürk ve arkadaşlarının üstün gayretleriyle bu güne kadar geldik.

Vakfımızın Yönetim kurulunda 11 yöneticimiz vardır. Vakfımızda Başkan Yaşar Aktürk, Başkan Yardımcıları Nadir Keloğlu ve Coşkun Karabaşoğlu, Genel Sekreter Nejat Taşkın, Muhasip Üye Hüseyin Okatan, diğer üyelerimiz ise Mehmet Göğcıncık, Mehmet Gesoğlu, Mehmet Yıldırım, İsmail Hatabay, Ali Söğüt, Denetleme Üyelerimiz; Fatih Volkan, Mehmet Zelzele, Metin Mercimek görev almaktadırlar.

Ancak şu bir gerçekki vakfımızın bu nokaya gelmesinde en büyük pay Yaşar Aktürk’e aittir.

Peki, Kilis Vakfı’nın hizmetleri nelerdir?

Vakfımızın en büyük hizmetlerinden biri istanbul’daki Kilis Vakfı Erkek Öğrenci Yurdu’dur. Bu yurt binamızı Nadir Keloğlu, Mehmet Gesoğlu, Hüseyin Okatan ve Selim Tekdirlik tarafından vakfımıza bağışlanmıştır. Ve 27.08.1997 yılında yurdumuz kurulmuştur. Burada Kilis’ten üniversite okumak için İstanbul’a gelen öğrencilerimizin hem barınma ihtiyacını karşılıyoruz hem de sabah kahvaltısı ve akşam yemeklerini veriyoruz. Sabah kahvaltılarını Sayın Aktürk Bey’in arkadaşları birer aylık sürelerle karşılarken akşam yemeklerini tam 3 yıldır Sayın Aktürk tek başına karşılamaktadır. Sadece yemek değil yavrularımıza burs vererek harçlıklarını da Vakıf olarak biz veriyoruz. Yurdumuzda kalarak mezun olan çocuklarımız bugün Türkiye’nin çeşitli yerlerinde doktor, hakim, savcı, avukat, mühendis… olarak görev yapmaktadırlar. Şuan 48 öğrencimiz var. Türkiye’de 81 vilayet var ve bunların hiçbirinde bu şekilde hizmet veren bir yurt yoktur. 13 yıldır çok sayıda öğrenci hiç bir bedel ödemeden burda kalmıştır. Bazı öğrencilerimiz yurt dışına eğitim için amerika ve avrupa’ya gittiler ve çoğu zaman bu öğrencilerimizin yol paralarını bile sayın Yaşar Aktürk Bey ve arkadaşları karşılamıştır. Yurdumuzun bazen ihtiyaçları olduğunda ben Yaşar Beyin yanına giderim ve isteklerimizi iletirim büyük bölümünü kendi karşılar birazını da telefonla arkadaşlarını arar ve sen şunu, sen şunu diyerek katkı yapmalarını sağlar.

Ve vakfımızın en büyük hizmeti ise bir çok kişinin katkısı olduğu ancak en büyük çabayı göstererek Yaşar Aktürk beyin kurduğu 7 aralık üniversitesidir. Bugün şehrimiz bu üniversite sayesinde gelişmeye başlamıştır. Şuan 5 bin öğrenci Kilis’te okuyor bu sayının gelecek yıl 7 bin 500’e çıkacağı söğleniyor. İşte bu yüzden üniversite Kilis için bacasız bir fabrikadır. Şehre canlılık gelmiştir para akmıştır, esnafımız para kazanmaya başlamıştır.

Ülkemizin acı bir gerçeği vardır, İşadamlarımız doğup, büyüdükleri memleketlerini unuturlar, oraya bırakın hizmet etmeyi tabiri cazizse adım atmazlar. Ama sayın aktürk bunun tam tersi bir şekilde memleketini seviyor ve çok sayıda hizmet yapıyor, bunun nedeni nedir sizce?

Ben yaşar aktürk beyle 30 yıldır tanışıyorum. Bildiğime göre çok kolay bir çocukluğu olmamış, o nedenle ilkokuldan sonra okuyamamış ve kardeşlerine bakıp onları büyütmüş işte bu nedenle eğitime karşı büyük bir ilgisi vardır. Baktığınız zaman Kilis 7 Aralık Üniversitesi, Yaşar Aktürk Turizm Ve Otelcilik Lisesi ve diğer okullar bunun en büyük göstergesidir.

Ve şuan idealinde kilis’te bir yurt açmak vardır. İnşaallah kısmet olursa bu da ilerleyen yıllarda yapılacaktır.

Sayın taşkın bukadar hizmet karşılığında TBMM’den neden ödül almadı acaba?

Bu bizce büyük bir ayıptır, bu memlekete hizmet etmiş bir insan sayın aktürk bir çok ödülü var ve bu ödüle ihtiyacı yok o ödül için bunları yapmadı. Ama onun çok azını yapanlara o ödller verilirken sayın aktürk’e verilmemesi onu kırmıştır. Bu konuda görev sayın milletvekillerimize düşüyor ama henüz bu konuda bir çalışma yapılmadı maalesef.

Kilis ile ilgili neler düşünüyorsunuz,

Benim bütün sevdan Kilis’tir. Ve bu Kilisin en büyük ihtiyacı sudur. Maalesef üçgüde bir su akıyor ve bunun çaresi henüz bulunamadı. Bu barajla olmaz yağmur yağmıyorki braj dolsun, buna çözüm olarak bir yerden bir şekilde kanallarla su getirilmeliridr.

Diğer bir eksiği de serbest bölgedir. Gaziantep’te 4 tane serbest bölge varken Kilis’te henüz yok. Maalesef 2 kutu çay 1 kilo şeker 200 gram kahve kaçak sayılıyor insanlar para kazanamıyor. Oysa serbest bölge açılsa bu durum değişir ticaret canlanır.

Yine bir diğer sorunumuz mayınlı araziler, yıllardır en verimli topraklarımızı kullanamıyoruz. Bu topraklar Kilisli hemşehrilerimize dağıtılmalıdır. Kilis’in sanayisi maalesef gelişememiştir bu konuda devletimize görev düşüyor işadamları teşvik edilmelidir. Mesela kalleş tepesindeki hava astım hastaları için bir şifa yeridir. Bu tıbben kanıtlanmış bişeydir ancak maalesef kimse bunu gündeme getirmiyor.

Peki Kilis Tarımı nerdeyse ölmek üzere sizce bunun nedeni ne?

Kilis’imizde bir şarap fabrikası vardı onu özelleştirip Kilis üzümcülüğünü bitirdiler. Oysa Kilis’te çok güzel ve çeşitli üzümler yetişir, sadece üzüm değil hemen hemen her çeşit meyve ve sebze de memleketimide yatişir ama bunlar maddi anlamda kazanç getirmediği için insanımız üretimi bırakmıştır.

Bir şey soracağım Kilis 7 Aralık üniversinde maalesef akademisyen azlığı yaşamakta oysa bir çok Kilisli Profesörümüz var bunlar neden görev almıyor?

Efendim istatiklerimize göre 2470 Kilisli Profesör var bunlardan biride benim oğlum Prof. Dr. Erdoğan Taşkın haliç üniversitesinde görev yapıyor, 18 kitabı var eğer Kilis’ten bir davet gelse seve seve gider. Ama maalesef bu konuda ne oğlma ne de diğer hemşehrilerimize davet gitmiyor.

Vakfınızın bir yayın organı var “Dünyada Kilis” kısaca biraz bundan bahseder misiniz?

Vakfın bir dergisi var dünyada kilis isminde 12 yıldır yayın yapıyor. Bu ismi seçmemizin nedeni ise dünyanın hemen hemen her yerinde bir Kilislinin olması. Ve dergimizi bugün amerika dahil dünyanın bir çok ülkesine gönderiyoruz ve hemşehrilerimizin büyük bir ilgisi ve teveccühü vardır. Ve bu nednele övgü dolu mektuplar alıyoruz.

Son olarak hemşehrilerimize neler söylemek istersiniz?

Herkese selamlarımı ve saygılarımı sunuyorum. Kilis’i sevelim

Röportaj: Adem Canözer

Konu Yazari: admin ( )
...

Yorum Yap

GÜNÜN SÖZÜ
M. Kemal Atatürk
Herkes ulusal görevini ve sorumlulugunu bilmeli, memleket meseleleri üzerinde o düsünceyle, düsünüp çalismayi görev edinmelidir.
M. Kemal Atatürk
KİLİS’TEN RESİMLER
Etiketler
Son Yorumlar